tirsdag 7. september 2010

1.Januar 2040

"Mamma, mamma, posten har vært her!!"
Greger kommer løpende inn på kjøkkenet med 4 brev. Et til dem hver. Kinnene hans blusser av iver og han står omtrent og spurter på stedet hvil..
"Åpne da, Mamma, åpne!!"

Mamma sukker litt tungt. "Vi tar det over fellesfrokosten, vennen min.. alle bør være her og åpne samtidig, syns du ikke??"
Greger er enig, men allikevel ikke. Dette er jo nesten viktigere enn Julaften, men bare nesten..

Han løper fra rom til rom i huset og vekker Pappa og Elise. "Våkne, våkne! Brevene er her. Stå opp da!!"
Han er 7 år og skjønner ikke helt vitsen med å sove lenge. Elise er 12 og selv om hun liker å sove litt lenger enn til klokka åtte når hun har fri, så er hun fremdeles  nysgjerrig nok til å dra kroppen ut av senga. Pappa gidder nesten ikke å bevege på øyelokket engang. "Pappaaaaa!" maser Greger. "Stå opp daaa! Vi får jo ikke åpna brevene før du kommer ned!! Pappaaaa!" Han drar i dyna og kiler pappa under føttene. Men pappa bare knurrer iltert og krøller seg sammen til en ball.

Greger går ned og sier det til Mamma. Mamma går opp med bestemte skritt. "Kjære deg, dette er en viktig dag for ungene. Stå opp nå da - så blir vi ferdig med det!"   15 minutter seinere kommer pappa ned. Mamma har dekket spisebordet med den fine serviset. På hver tallerken ligger den en konvolutt merket med et navn og logoen til Folkeregisteret. De åpner brevene mens de spiser. Greger får åpne først. Han sitter med tungespissen ut av munnen der hvor fortennene egentlig skulle ha vært. Han skal bli 8 år i år og venter veldig på at de nye tennene skal vokse ut. Med det blonde håret og de brune øynene ser han nesten ut som en engel der han sitter, hadde det ikke vært for snørret som bobler ut i tide og utide.

Øyenene hans farer over alle bokstavene. Han kan lese, men det som står av bokstaver er ikke så viktig. Det er tallene som er det vesentlige her...  Han rynker brynene. "4.februar" leser han. "Er det lenge til, Mamma??"
"Nei, vennen min, det er bare noen uker til." Mamma rufser ham i luggen.
Han spreller med beina og et stort smil brer seg i ansiktet hans. I år behøver han ikke å vente så lenge. Han har bursdag tidlig i år. Han setter i et krigshyl og løper en runde i huset med brevet løftet over hodet.
Mamma og pappa ler litt. Elise sitter og fikler med brevet sitt. "Min tur nå vel..."
"Værsågod Elise", sier pappa.

Hun åpner det med en kjapp bevegelse. River det ut av konvolutten. Som Greger leser hun ikke alt som står, det er datoen som er viktig. "Hæ??? November!!!! Har jeg ikke bursdag før i November??!!! Aaargh, da blir jeg en av de yngste i klasse i år igjen!!!"
Hun begraver hodet i hendene så mamma må redde håret hennes fra å havne i sjokoladepålegget.
"Noen må ha bursdag på høsten også vettu", sier pappa diplomatisk. Men både han og mamma vet at dagen hennes er ødelagt. Sansynligvis hele våren hennes. Hun har gledet seg til å bli tenåring helt siden hun feiret 12 års dagen sin i fjor - den syvende Oktober.

"Du da Konemor", sier pappa. Mamma åpner forsiktig og tar brevet sakte ut. Hun har krysset alt hun eier og har av armer og bein for at datoen hennes ikke er i den uka som kommer. Det er greit å ha litt tid å forberede seg på.  Hun setter i en latter. "17 mai", ler hun.." Jeg blir 40 år på 17 mai!"
"Ja, da glemmer vi ihvertfall ikke å heise flagget for deg i år", sier pappa tørt. Han har et par ubehagelige minner av å ikke ha sett på kalenderen og glemme flaggheisen. Det har resultert i et par tusen kroner i bot opp gjennom årene.

Så er det pappas tur. Han leser alltid brevet høyt. Selv om det står det samme hvert år, bortsett fra datoen da, så leser han det. :

 Til Tobias Stensen.
Etter loven om fødselsdag § 4.3, femte ledd, har Folkeregisteret i Frognes den glede å informere Dem om at Deres bursdag i  2040 er lagt til den 14. juli.

Vi håper De får en fortreffelig feiring, og minner samtidig på flagg-plikten.
Flagget heises klokken 08:00, og tas ned igjen senest klokken 21:00.
Overholdes ikke denne, ilegges De en bot på kroner 700,- jmfr § 4.8, tredje ledd.

Med vennlig hilsen
Frognes Folkeregister
Laura Lund
Avdelingsleder

"Jaja, vi har jo vært heldige i år da. Litt spredt og ingen på samme dag. Også min bursdag midt i ferien da gitt." Han humrer fornøyd, fyller seg en kaffekopp og går ut på trappa for å ta en røyk.

Mamma finner fram den store kalenderen som skal henge på kjøkkenveggen ved siden av kjøleskapet og med en tjukk tusj, skriver hun inn alle bursdagene.

Greger løper fremdeles rundt og jubler, Elise sitter og sturer over pc'n. Sansynligvis har hun en drøss med venninner på msn, og det er det store samtaleemnet i dag. NÅR fikk du bursdagen din???
Glemt er julegaver og Godt nytt år.

Mamma rydder opp etter frokosten. Hun priser seg lykkelig for at den første feiringen ikke er før om fire og en halv uke. Den eldste søsteren hennes ringte for et par år siden. Sånn i sjutiden på morgenen ringte hun i vill panikk. Mannen hennes hadde fått 50 års dag den 2. januar. Et helt døgn hadde hun på seg til å rigge istand til lag.  Det blei mye armer og bein og ville tilstander, men de gjorde et skippertak hele slekta og fikk det til.
Hun vet inderlig godt at det neste år kan være deres familie som står der, så de fleste er flinke til å hjelpe hverandre når det blir sånn.
De mest ivrige og pliktoppfyllende har faktisk alt klart til bursdagfeiring allerede 31. desember. Sånn i tilfelle de skulle være av den lille promillen av befolkningen som faktisk får tildelt den 1. januar. "Pappa blir 50 når Elise blir 20... det året bør jeg kanskje vurdere å ha en nødløsning klar.." tenker mamma.

Men det er lenge til. Hun fyller en kopp kaffe til seg selv, tar på seg ullkåpa og går ut på trappa hun også.
Hos naboen har det vært flaggheis.. Hun grøsser og setter seg tett inntil pappa. "Det blir et godt år i år."

Det er de helt enige om.






.

2 kommentarer:

  1. hehehe "staten kan meddele Dem om at De har bursdag i år også"...

    SvarSlett
  2. ,,,,morsom vri,,,fin te kaffen ,,,,,

    SvarSlett